Zdravotyka - Zdravotnické potřeby

E-shop

Naše nabídka

Inzerce

Nebojte se nás zeptat!

Úvod > Potravinové doplňky a Ošetřující kosmetika > O bylinách > Brusinka

Brusinka

Brusinka lidově červená borůvka, kyselinka, kalina je nízký, stálezelený keřík dorůstající výšky 10-20cm hustě větvený s plazivými a vzpřímenými větvičkami. Brusinka nádherně kvete, od května do červena, květy mají bílou, až starorůžovou barvu, jsou uspořádány do převislých hroznů. Plodem je červená lesklá bobule, brusinka.

Rhodococcus vitis-idaea

Brusinku najdeme v Evropě, Asii, Severní Americe, v Grónsku, Japonsku, velké a tradiční lokality, jsou Sibiř, Sachalin, Kamčatka. Roste na sušších písčitých půdách, ale také na rašaleništích, od nížin, až po vysoké oblasti hor. Má ráda spíše kyselejší půdu, nesnese vápenaté podloží.

Kdysi byly brusinky používány jako přírodní konzervant.

Pro léčebné působení se využívá list, sbíraný nejlépe kolem desáté hodiny dopoledne na konci léta, začátkem podzimu, nově se ukazuje že dobrý je sběr na jaře, kdy listy obsahují nejvíce účinných látek, plody sbíráme v době zralosti od srpna. Brusinka je hodnotná pro vysoký obsah flavonoidů, obsahuje také glykosid arbutin, třísloviny, titerpeny, kyselinu galovou a dalších šest kyselin, hydrochinon, cholesterin, tanin, vaccinin, malé množství vitamínu C, vysoký obsah vitamínu C je v plodech, obsahuje některé vitamíny řady B, zajímavý je i obsah Hořčíku a dalších minerálních látek.

Pro jaké účinky využíváme brusinky v našich přípravcích:

  • Působí desinfekčně v oblasti ledvin, močovodů, močového měchýře a močové trubice
  • Při zánětech střev doprovázených průjmy
  • Při potížích se žlučníkem – zánět žlučových cest
  • Při vysokém krevním cukru
  • Při virových infekcích
  • Brusinkou lze zcela nahradit účinky vzácné medvědice lékařské

Způsob užití:

  • Nejčastěji ve formě tablet, nebo prášku z listů a plodů
  • Plody jako potravinu, sušené, nebo zavařené
  • Ve formě osmihodinového macarátu z listů, následně necháme projít krátkým varem, necháme ještě vyluhovat do zchladnutí, tak aby se dal macarát vypít, scedíme a pijeme
  • Ve formě 10 hodinového macarátu z 15g na drobno nakrájených listů na 0,5 l studené vody, macerujeme, při pokojové teplotě, celá dávka se pije na 4x po 125ml